Hoofdsponsor

Een goede motivatiebrief

Een goede motivatiebrief

Sjoerd Talitsch
21 februari 2024

Hoe schrijf je een effectieve motivatiebrief?

Een motivatiebrief is vaak je eerste kans om een goede indruk te maken op een potentiële werkgever. Het is een essentieel onderdeel van je sollicitatie, omdat het laat zien wie je bent, waarom je geïnteresseerd bent in de functie en waarom je de juiste kandidaat bent. Maar hoe schrijf je nu een motivatiebrief die echt opvalt? Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:

1. Begin met een sterke opening

Je opening is cruciaal om de aandacht van de lezer te trekken. Gebruik een pakkende zin of anekdote die je persoonlijkheid en enthousiasme voor de functie laat zien. Dit kan bijvoorbeeld een interessant feit zijn over het bedrijf of een persoonlijke ervaring die je motiveert om te solliciteren.

2. Wees specifiek en toegespitst op de functie

Zorg ervoor dat je motivatiebrief is afgestemd op de specifieke functie en het bedrijf waarvoor je solliciteert. Vermeld waarom je juist voor deze functie en dit bedrijf hebt gekozen, en benadruk hoe jouw vaardigheden en ervaring aansluiten bij de vereisten van de baan.

3. Vertel een verhaal

Een effectieve manier om je motivatiebrief interessant en overtuigend te maken, is door een verhaal te vertellen. Gebruik concrete voorbeelden en anekdotes uit je ervaringen om te illustreren waarom je geschikt bent voor de functie en hoe je waarde kunt toevoegen aan het team.

4. Laat je persoonlijkheid zien

Een motivatiebrief is niet alleen een opsomming van je kwalificaties en werkervaring, het is ook een kans om je persoonlijkheid te laten zien. Wees authentiek en laat je enthousiasme, passie en motivatie doorschemeren in je schrijfstijl.

5. Houd het beknopt en relevant

Houd je motivatiebrief kort en krachtig. Probeer je boodschap over te brengen in slechts één pagina en vermijd lange, ingewikkelde zinnen. Focus op de belangrijkste punten die relevant zijn voor de functie en het bedrijf.

6. Sluit af met een sterke conclusie

Eindig je motivatiebrief met een sterke conclusie waarin je nogmaals benadrukt waarom je de perfecte kandidaat bent voor de functie. Bedank de lezer voor hun tijd en geef aan dat je graag de mogelijkheid zou krijgen om je motivatie verder toe te lichten in een persoonlijk gesprek.

Verenigingenweb
Cancel